Alman Kurdu K-9 Çoban Köpeği Eğitimi

 Alman Kurdu K-9 Çoban Köpeği Eğitimi ve Hakkındaki Bilinmeyen Tüm Özellikleri!

Alman kurdu olarak bilinen köpek ırkı ülkemizde; K-9, Alman Çoban Köpeği ve Kurt Köpeği olarak da bilinmektedir. Dünya genelinde oldukça popüler olan bu köpek ırkının görünüşleri de oldukça gösterişli ve etkileyicidir.

Alman Kurdu Tarihçesi

1800’lü yıllarda süvari olarak görev yapmakta olan Max von Stephanitz, ideal bir Alman Çoban Köpeği üretip yetiştirmeyi istiyordu. Almanlar tarafından kullanılmakta olan çoban köpeklerine ilgi duyan Stephanitz, çok fazla çeşitte Alman Kurdu olduğu için, bir ırk standardının uygulanması gerektiğine inanıyordu. 1889 yılında, kriterlerine uyan bir çoban köpeği alarak, adını Hektor Linkrshein’den Horan von Grafrath’a çevirerek onu yeni bir tür olarak kaydettirdi. Aynı sene içerisinde, Artur Meyer ile beraber Alman Çoban Köpeği Derneği’ni kurarak ırk standartlarını geliştirmek adına çalışmalarını sürdürdü.

Stephanitz; güçlü, zeki ve insanlar ile uyum içinde yaşayabilecek bir tür oluşturmaya odaklanmıştı ve sonunda bunu başardı. Gittikçe daha da popülerleşen Alman Kurtları, 1.Dünya Savaşı’nda bazı ülkelerce karakol bekçileri olarak görevlendirildi.

Alman Kurdu Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?


İyi huylu ve eğitimli yetişebilmeleri adına, Alman Kurdu Köpek Eğitimi sürecinin erken başlaması oldukça önemlidir. Alman Çoban Köpekleri oldukça zeki dost olmalarının yanı sıra ayrıca mükemmel birer işçidirler. Eğitimde tutarlı davranmak ve pozitif ödüle dayalı bir tutum izlemek, fazlasıyla olumlu neticeler verir.

Alman Çoban Köpeği Hangi Eğitimleri Alabilir?

Alman çoban köpeklerine verilen eğitimler şu şekildedir:

  • Yavru Alman Kurdu Eğitimi

Alman K-9 köpek eğitimleri, istenilen sonuçların alınabildiği başarılı bir eğitim süreçleridir. Bu cins köpeklerin, genellikle iş köpeği konumunda görevlendirildikleri için, eğitim almaları şarttır. Yavru Alman Kurdu Eğitimiköpeğin sütten kesilmesinden sonra 2,5 aylık olduğunda verilir. Eğitimin amacı, köpeğin sosyalizasyon düzenini ve doğru davranış biçimlerini edinmesini sağlamaktır.

K-9 köpeğin yavruluk döneminde eğitim alması, başarılı bir geleceğin yanı sıra düzene de zemin hazırlamaktadır. Bir yavru Alman çoban köpeği eğitimi süresi, ortalama olarak 1 ay sürebilmektedir. Eğitimin ardından sinir kontrolsüzlüğü, kemirme ve gereksiz havlamanın ortadan kalkması sağlanır.

  • Yavru K-9 Tuvalet Eğitimi

Yavruluk eğitiminin ardından verilmesi gereken eğitimlerden olan Yavru Alman Kurdu Tuvalet Eğitimi, genel olarak köpeğiniz 3 aylık olduğunda verilir. Eğitim, beslenme biçimine göre, dışarıda tuvalet eğitimi ve ev içerisinde tuvalet eğitimi olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.

Köpeğinizin bulunduğu ortama tuvaletini yapmamayı alışkanlık edinmesi için, Alman çoban köpeği tuvalet eğitimi 1 ay içinde tamamlanmaktadır.

  • Alman Kurdu Temel İtaat Eğitimi

Alman kurdu temel itaat eğitimi, çok tercih edilmesinin yanı sıra çok gerekli görülen bir eğitimdir. Bu eğitim sayesinde, köpeğin sizin sol tarafınızda ve sizi çekiştirmeden yürümesi sağlanır. K-9’lar oldukça itaatkâr ve sadık olmaları nedeniyle eğitimi hızla kavrayıp uygulamaktadırlar.

K-9 temel itaat eğitimi, köpeğin yaklaşık 3 aylık olmasının ardından verilir. Bu eğitim sayesinde sosyal çevreyle ilgili oluşabilecek sorunlar ortadan kaldırılırken aynı zamanda köpeğiniz ile aranızdaki bağlar güçlendirilir. Köpeğinize “Bekle, Gel, Yat, Otur, Kalk ve Takip” gibi komutlar öğretilir. Sevk kayışı ile verilen bu eğitim ortalama 1 ay sürmektedir. Alman Çoban Köpeği itaat eğitimi sayesinde, köpeğiniz ile ortak yaşamınıza çok daha mutlu ve sorunsuz bir şekilde devam edebilirsiniz.

  • Alman Kurdu İleri İtaat Eğitimi

Genel olarak, iş köpeği niteliğinde yetiştirilen Alman Kurtları için, Alman Kurdu İleri İtaat Eğitimi oldukça önemlidir. Eğitim açısında oldukça başarılı sonuçlar elde edilen K-9’ların bu eğitimi algılamaları da oldukça basittir. İleri İtaat Eğitimi, köpeğinizde sevk kayışı olmadan sol tarafında ve yalnızca sizinle göz teması kurarak yürümesini sağlar.

Alman Çoban Köpeği İleri İtaat Eğitimi, köpeğiniz 4 aylık olduğunda verilir. Spor köpekleri için de verilmekte olan ileri itaat eğitimi ortalama 45 gün sürer. Eğitim dahilinde, “Yat – Bekle, Otur – Bekle, Hayır, Gel ve Takip” gibi pek çok komut bulunmaktadır. Köpeğinizin fiziksel ve zeka gelişimi için oldukça yararlı olan İleri İtaat Eğitimi günlük yaşantınızda köpeğiniz ile rahat bir şekilde yaşamanıza yardımcı olur.

  • Alman Kurdu Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Alman Kurtları, alan ve şahıs koruma görevini üstün başarı ile yapabilen ırklardan biridir. Hayvan sürülerini koruyabilmek adına yetiştirilen bu ırkın koruma ve sahiplenme duygusu genetiğinde bulunmaktadır. Alman Kurdu Koruma Eğitimi , köpeğinizin bulunduğu ortamda yabancı hayvan türlerini ve yabancı insanları uzaklaştırmasını sağlamak adına verilmektedir. Bu eğitim türü, K-9’ların oldukça basit olarak anlayabilecekleri ve uygulayabilecekleri bir eğitimdir.

Alman Çoban Köpeği Koruma Eğitimi, şahıs koruma ve alan koruma olarak ayrılmaktadır ve yaklaşık 45 gün sürer. Alman kurdu koruma eğitimi, size karşı oluşabilecek kışkırtma ve saldırı gibi durumları engellemek adına verilir. Alman kurdu köpeklerin, Şahıs ve Alan Koruma Eğitimi alabilmeleri adına 5 aylık olmaları gerekir.

  • Alman Kurdu Sosyalleşme Eğitimi

Alman Kurdu Sosyalleşme Eğitimi, köpeğin herkese kendini ılımlı bir şekilde sevdirmesi ile sınırlı değildir. Köpeklerin, dış seslere ya da tehdit gördüğü farklı unsurlara karşı ani tepkileri bulunmaktadır. Onların korku kontrollerini gerektiği gibi sağlayamamaları kendi sorunları değil, tamamıyla yetiştiği ortam ve yetiştirilme tarzlarından kaynaklanmaktadır. Alman çoban köpeklerinin sosyal problemlerini ortadan kaldırmak için sosyalleşme eğitimi şarttır. Eğitim sayesinde engellenebilecek problemler;

  • Gereksiz havlama ve saldırma özelliği,
  • Diğer köpeklere negatif yaklaşım,
  • Olumsuz çevre etkeni ve dış ses,
  • Ev yaşamına uyumsuzluk,
  • Sahibine itaatsizlik,
  • Özgüven eksikliği,
  • Korku kontrolsüzlüğüdür.

Alman çoban köpeği sosyalleşme eğitimi, köpeğin 3 aylık olmasının ardından verilir.

Alman Kurtlarında Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Eğitimin ilk basamakları olan tuvalet, sosyalleşme ve temel itaat eğitimleri, köpeğin 3 aylık olmasının ardından verilebilmektedir. Eğitimin ileri aşamalarından olan ileri itaat eğitimi 4 aylıkken verilirken, alan ve şahıs koruma eğitimi ise 5 aylıkken verilebilmektedir.

Alman Kurdu Eğitim Fiyatları

Alman kurdu eğitim fiyatları, tercih edilecek eğitim merkezi ve eğitmene göre farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların temel nedeni ise, merkez ve eğitmenlerin sahip oldukları tecrübedir. Köpeğiniz için eğitim aldıracaksanız mutlaka alanında uzman iyi bir alman kurdu eğitmeni seçmeye özen göstermeniz gerekir. Bütün köpek ırklarının eğitiminde olduğu gibi, Alman kurdu eğitimi de önemsenmesi gereken ciddi bir süreçtir.

Alman Kurdu Köpek Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Alman kurtları cana yakın, sevimli ve oldukça zeki canlılardır. Kolay eğitilebilecekleri düşünülse de yanlış eğitimin vereceği geri dönülmez hatalar dikkate alınarak, uzman bir eğitmenden yardım almak çok daha akılcı olacaktır. Alman kurdu köpek eğitmeni, öncelikle koşulsuz köpek sevgisine sahip olmalıdır. Ayrıca işini titizlik ve ciddiyetle yapmalı köpek ile arasında bağ kurmayı başarmalıdır.

Alman çoban köpeği eğitmeni ayrıca son derece sabırlı, para kazanma amacını merkez edinmemiş, merhamet ve sevgi dolu, beden dili hakimiyeti iyi, yeniliklere açık ve insan – hayvan ilişkileri konusunda becerikli olmalıdır.

Alman Kurdu Zekâ Seviyesi

Alman kurdu zekâ seviyesi, yapılan değerlendirmelere göre, Poodle ve Border Collie ırklarından sonra en yüksek zeka seviyesine sahip üçüncü ırktır. Değişik görevleri yaparken gösterdiği çok yönlülüğü ve kıvrak zekâsı, sahiplerini her zaman şaşırtabilmektedir.

Alman Kurdu Irkının Fiziksel Özellikleri

Alman çoban köpeği fiziksel özellikleri dikkate alındığında orta büyüklüktedir. Kaslı, güçlü ve hafif uzun bir vücut yapısı bulunmaktadır. Yetişkin erkek Alman Kurtlarında ağırlık 30-40 kg arası, yükseklik ise 60-65 cm arasındadır. Yetişkin dişi Alman Kurtlarının ise, ortalama ağırlıkları 22-32 kg arası, yükseklikleri ise 55-60 cm arasındadır.

Kürkleri çift katmanlıdır. Çift katmanlı bu kürkün üzerindeki tüy yapıları sert ya da uzun tüylü, kısa ve sıkı gibi farklı özelliklerde olabilmektedir. Renk dağılımları da farklılık gösterir. K-9 köpeklerinde kızıla dönük bir kahverengi ve siyah, komple siyah, koyu gölgeli gri; vücudun içe dönük bölümlerinde ve göğüste beyaz izler görülebilmektedir. Burunları her zaman siyah renktedir.

Kama şeklinde kafa yapıları bulunan K-9’ların kafaları vücutlarına orantılıdır ve kulaklarının arası geniştir. Alın kısımları hafif kavisli olabilir ve gözleri hafif çekik, badem şeklinde ve orta büyüklüktedir. Alman çoban köpeklerinin kulakları orta boyda sivri uçlu ve diktir. Ortalama yaşam süreleri sağlıklı beslenme ve düzenli bakımla 9 – 13 yıl arası değişiklik göstermektedir.

Alman Kurdu Irkının Karakter Özellikleri

Alman kurdu ırkının karakter özellikleri; sadık, cesur, kendinden emin, sevdiklerini ölümüne savunan ve çok farklı görevler adına komutları öğrenme yeteneğine sahip olmalarıdır. Fazlası ile koruyucu bir karaktere sahiptirler. Alman Çoban Köpekleri kendilerini evine ve sevdiklerine adarlar. Etraflarında yabancıların olması halinde daima şüpheci bir tutum sergilerler. Farklı köpeklere karşı agresif ve baskın tavırlar sergileyebilir, ancak evin diğer hayvanları ile iyi geçinirler.

Alman Kurdu Bakımı ve Beslenmesi

Alman kurdu beslenmesi, yaşına uygun ve bütün besleyici öğeleri barındıran mamalar ile yapılmalıdır. Yemek artıkları ile beslenmesi sindirim sisteminin bozulmasına neden olabilmektedir. Özellikle yüksek yağ içeren besinlerden ve pişmiş kemiklerden kaçınmak gerekir.

Alman Kurdu Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

Alman kurdu yaşam ortamı olarak ılıman ve serin iklimleri sevmektedir. Ancak evin içerisinde sahipleri ile birlikte yaşamaktan da çok keyif alırlar. Gerekli eğitim ve egzersizleri yaptırıldığında oldukça sevimli ve uyumlu bir ev hayvanı olurlar.


Alman Kurdu İçin En Uygun Köpek Maması Hangileridir?

Alman kurdu köpek maması çeşitleri arasında tercih yaparken yüksek kaliteli bir mama tercih etmeniz ekstra mineral ve vitamin destekleri kullanma gereksinimini ortadan kaldırır. Ancak mamanın içerisine az miktarda yumurta, pişirilmiş sebze ve yoğurt eklemek faydalı olabilmektedir.

Alman kurdu için köpek maması seçerken günlük kalori ihtiyaçlarını dikkate almalı ve yaşına uygun mamaları tercih etmelisiniz. Ayrıca iz elementleri, enerji, protein, mineral ve vitamin içeren mamaları tercih ederken kaliteli protein kaynaklarından elde edilmiş olmalarına dikkat edilmesi önem taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pomeranian Boo Köpek Eğitimi

Pekinez Cinsi Köpek Eğitimi