Pekinez Cinsi Köpek Eğitimi

 

Pekinez Köpek Eğitimi ve Hakkındaki Bilinmeyen Tüm Özellikleri

Köpekler çok zeki ve insanlara yakın hayvanlardır. Farklı ırklara göre görüntü olarak değişiklikler, davranış olarak huylarında kendilerine özgü farklılıklar göstermektedirler. Pekinez cinsi köpekler de bunlardan sadece biri olup süs köpeği kategorisinde yer almaktadır.

Pekinez Tarihçesi

Pekinez tarihçesine bakıldığında; kökeni Çin’e dayanan bu ırk, 1800’lü yıllardan günümüze kadar gelerek bazı efsanelere de konu olmuştur. Örneğin; Çin kraliyet ailesinin köpeği olması, Budistlerin bu köpeği kutsal sayması ya da aslana benzettikleri için Budizm sembolü olarak görmesi, o yıllardan günümüze adeta zenginlik ve lüksün sembolü olarak benimsenmesine neden olmuştur. Sayıları da günümüze kadar gelirken oldukça azalmıştır.

Pekinez Köpek Eğitimi Nasıl Verilir? 

Anavatanı Çin olan Pekinezler, farklı yöntemlerle evcilleştirilmiş olsalar da aşırı narin bir yapıya sahiptirler. Günümüzde de süs köpeği olarak adlandırılan grup içinde yer alan bu köpekler, kırılgan yapılarından dolayı alacağı eğitimler konusunda mutlaka uzman bir köpek eğitmeniyle çalışılmalıdır. Pekinez köpek eğitimi basit talimatlarla gerçekleştirilmesinin yanı sıra bu ırkın narinlikleri nedeni ile zor ve ağır eğitimler verilmemektedir.

Pekinez Hangi Eğitimleri Alabilir?

Pekinezler fazla hareketli olmayan, asosyal, kalabalığı sevmeyen ve sahibini kimse ile paylaşmayan köpeklerdir. Pekinez ırkı narin olduğu için çocuklarla oynamayı sevmez, çünkü çocuklar onları çok yorar. Pekinez cinsi köpeklerin eğitimi de zordur, çünkü inatçı bir yapıya sahiptirler.

İlk eğitim tuvalet eğitimidir ve bu eğitimi alırken oldukça zorlanırlar. Diğer cins köpeklere oranla daha uzun sürede bu eğitimi alabilirler. Pekinez tuvalet eğitiminin 3 ila 6 ay arasında verilmiş olması gerekmektedir. Ne kadar geç sürede eğitime başlanırsa pekinezler o kadar geç öğrenecektirler.

Tuvalet eğitimini öğrendikten sonra temel itaat eğitimine geçilmelidir. “Gel, otur, hadi, hayır, kalk, yat” gibi kolay komutları öğrenebilirler, ancak her komuttan sonra o komutu doğru anlar ve yaparsa mutlaka başını okşayarak ödül maması verilmesi gerekir.

İleri itaat eğitimi pekinez cinsi köpekler için oldukça zordur. Çünkü bu eğitim daha dışa açıktır. Pekinez cinsi köpekler sahibi dışında kimse ile yakınlaşmadığı gibi asosyal olduğundan ileri itaat eğitimi onlar için uygun değildir. Yani bu eğitimi almak istemezler.

  • Yavru Pekinez Eğitimi 

Yavru pekinez eğitimi ilk olarak tuvalet eğitimi ile başlar. Sürekli olarak tuvaletini yapacağı yeri önceden planlayıp karar vermelidir. Yavru pekinez hep bu alana götürüldüğünde tasmasını biraz gevşeterek tuvaletini yapacağı yeri seçmesi için ortam yaratmalıdır. Böylece sizin seçtiğiniz alanda fakat kendi uygun gördüğü yere tuvaletini yaparak buraya alışması sağlanmalıdır. Tuvaletini yaptıktan sonra başını okşamalı ve hatta ilk zamanlarda ödül maması verilmelidir. İlerleyen zamanlarda ödül mamasına gerek kalmasa da eğitim bittikten sonra da her tuvaletini yaptıktan sonra ona aferin sana diyerek ya da sizin seçeceğiniz bir ifade ile onu sevdiğinizi belirtmelisiniz.

  • Pekinez Temel İtaat Eğitimi

Pekinez temel itaat eğitimi, tuvalet eğitiminin hemen ardından başlanması gereken bir eğitimdir. Pekinez cinsi köpeklerin sahibine aşırı düşkün olmaları ve onu kimse ile paylaşmama özelliği olduğundan, eğitmen dışında en başarılı eğitim, sahibi tarafından yapılan eğitimdir. Belli kelimelerin anlamlarını bir şekilde sıklıkla kullanmak ve her defasında aynı kelimeleri tekrarlamak, temel itaat eğitimini kavramasını sağlanmaktadır. “Gel, otur, yat, koş, hayır, getir, götür, bırak, bekle” gibi komutlar uygulamalı olarak zaman içinde sabırla öğretilmeli ve her komuta verdiği doğru tepki ödül maması ile ödüllendirilerek başı okşanmalıdır.

Örneğin, tuvalet saati geldiğinde “hadi” diyerek dışarıya çıkıp onun alanında tuvaletini yapması sağlamalıdır. Dışarıda yememesi gereken ya da alerjisi olan bir maddeyi (tavuk eti ya da kemiği, şeker vb.) ağzına alması durumunda “bırak” talimatı onun sağlığı açısından son derece önemlidir. Talimat kelimeleri özenle seçilmeli ve bu komutlar yerinde kullanılmalıdır.

  •  Pekinezler İleri İtaat Eğitimi 

Pekinez ileri itaat eğitimi yapılırken, temel itaat terimleri tasmasız olarak uygulanmakta ve daha fazla aktiviteler yapılabilmektedir. Ancak pekinez cinsi köpekler, ileri itaat eğitimine pek önem vermemektedir. Fazla narin ve çabuk yorulan bu cinslere bu nedenle ileri itaat eğitimi vermek tercih edilmemektedir.

  • Pekinez Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Pekinez koruma eğitimi, savunma gerektiği durumlarda, sahibinin talimatı ile köpeğin savunma moduna geçmesi için öğretilen bir eğitimdir. Pekinezler, diğer köpekler gibi Bodyguard görevi görebilecek nitelikleri taşımasa da olumsuz gelişmelerde sahibinin talimatı ile havlaması ve dikkatleri üzerine toplaması kadarını yapabilmektedirler. Çünkü yapıları gereği narin ve süs köpeği olarak bilinen köpek cinsindendirler. Pekinezler, sahiplerinin hep gözüne bakar ve talimat beklerler, ancak ciddi boyutlarda güçlü ve karşı tarafı korkutacak kapasitede olan bir köpek cinsi olarak düşünülmemelidirler.

  • Pekinez Sosyalleşme Eğitimi

Pekinez sosyalleşme eğitimi bu köpekler için oldukça önemlidir, çünkü pekinezler asosyal hayvanlardır. Ancak bu sosyalleşme, eğitmeni kadar sahibinin de etkisi ile gerçekleşebilir. Yani sahibine aşırı düşkün ve onun gözünün içine bakan pekinezlerin sosyalleşmesinde, eğitmenler kadar sahiplerinin de etkili olduğu görülmektedir.

Parklarda gezdirmek, özellikle kendi ırkından olan pekinezlerle tanıştırmak, oynamak, onları daha sosyal yapabilmektedir. Fakat evde küçük bir çocuk varsa pekinez onu kıskanabilir ve onunla oynamayı istemez. Çünkü evin küçük çocuğu onunla oynadığını sansa da pekinezler kendisini seven, iten, kucağına almak isteyen çocuklardan hoşnut olmamaktadırlar.

Pekinezler aşırı zeki olmanın yanında bir o kadar da inatçı ve ters hayvanlardır. Özel bir eğitim görmediği sürece sahibi dışında hiç kimse onu ilgilendirmez. Güzel tüyleri onu kibirli yapmıştır bile diyebiliriz. Çünkü pekinezler çok dikkat çeken güzel ve nazlı köpeklerdir. Başka ırk ya da başka cins köpekleri sevmez ve hep uzak dururlar.

Pekinezlerde Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Pekinezlerde eğitim, en erken 3 aylıkken en geç de 6 aylıkken başlayabilir. Fakat ne kadar erken başlanırsa o kadar çabuk öğrenmekte ve eğitilmektedirler. Eğitim geciktikçe, öğrenme süresi de daha uzun vadede gerçekleşmektedir. Ayrıca pekinez cinsi köpeklere eğitim vermek de bir o kadar zordur. Bu nedenle verilecek her eğitimin mutlaka uzman bir köpek eğitmeni tarafından sağlanması gerekmektedir.

Pekinez Eğitim Fiyatları

Pekinez ne kadar sevimli bir köpek olsa da eğitime kapalı bir ırktır. Ancak mutlaka eğitim görmeli ve sahibinin bakım sorumluluğu en aza indirilmelidir. Bunun için de en doğru şekilde eğitim görmesi gerekmektedir. Pekinez eğitim fiyatları konusunda net bir rakam vermek pek mümkün değildir. Çünkü pekinez cinsi köpeklerin kaç aylık ya da kaç yaşında olduğu bu fiyatları belirlerken önemlidir. En doğru eğitim, 3 ay ile 6 ay arasında yapılan eğitimdir. Ayrıca diğer cins köpeklere oranla, pekinezlerin eğitim fiyatları daha fazla olabilir. Bunun nedeni ise pekinezlerin zor eğitilen köpek cinslerinden olmasıdır.

Pekinezlerde Zekâ Seviyesi

Pekinez türü köpekler, hem çok zeki hem de oldukça popüler hayvanlardır. Hanedan köpeği olmanın beraberinde getirdiği aşırı sahiplenici bir tarafları vardır. Ayrıca akıllı bir hayvan olma özelliğinin yanı sıra sadakatli bir köpek türüdür. Genel olarak bakıldığında da tüm köpek ırkı zeki hayvanlardır, fakat Pekinezler köpek türleri arasında zekâ konusunda ilk sıralarda yer almaktadırlar.

Pekinez Köpek Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Süs köpeği olarak adlandırılan Pekinezler evlerde kolaylıkla yaşayabilen köpeklerdir. Ancak çok havladıkları için ve sahiplerini herkesten kıskandıkları için, sürekli olarak havlamaları, apartman dairesi gibi bir alanda oturulması durumunda komşuları rahatsız edebilir. Sürekli ilgi bekleyen ve sahibinin başka kişilerle irtibata girmesini istemeyen bu köpekler, aşırı inatçı olmalarının yanında misafir bile istemeyip sahibinin misafire zaman ayırmasına bile katlanamamaktadır. Sürekli havlayarak hep dikkatleri üzerine çekmeyi severler. Bu nedenle Pekinez köpek eğitmeni, hem sabırlı olmalı hem de Pekinez’in kendisine güvenmesini sağlamalıdır. Onu zorlamadan eğiten ve Pekinez doğasını en iyi şekilde bilen bir eğitmen olmalıdır.

Pekinez Irkının Fiziksel Özelikleri

Pekinez ırkının fiziksel özellikleri arasında en bilineni; küçük ırk grubunda olup minyon hayvanlar olmalarıdır. Yetişkin bir pekinez boyu 15 cm. ile 25 cm. arasında değişmektedir. Kiloları ise 3 kg. ile 6 kg. arasında değişmektedir. Yaşam yılları 11 yıl – 13 yıl kadardır. Dış görünümleri gür, yumuşak ve uzun tüylerden oluşur. Genelde kahverengi tüylü olsalar da siyah, krem, beyaz, gri, bronz renkli olanları da vardır. Sevimli ve kısa bacaklı tüylerinden bacakları bile görünmeyen basık suratlı sıra dışı hayvanlardır.

Pekinez Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Pekinez köpek ırkının karakter özellikleri arasında en belirgin olanı; sahibine aşırı bağlı, zeki ve kibirli olmalarıdır. İnatçı ve asosyal olmaları olumsuz bir karakter olarak görülse de sahibine olan düşkünlüğü ile dikkat çekerler. Saldırgan bir köpek değillerdir fakat özellikle sahibi tehlike ile karşı karşıya kalırsa aşırı havlaması ile tehlikeyi uzaklaştırma ve çevrenin dikkatini üzerine çekme özelliğine sahiptir.

Pekinez Bakımı ve Beslenmesi

Pekinez bakımı ve beslenmesi sağlıklı bir diyetle başlar, uzun ve gösterişli tüylerinin bakımı ile devam eder. Pekinezlerin günde en az 2 kere tüylerinin taranması, gözlerindeki çapakların alınması ve düzenli olarak aşılarının yaptırılması gerekmektedir.

Pekinez ırkının günlük beslenme tablosu ise şu şekildedir:

  • 2 aylık yavru Pekinez 60 gr. 90 gr. arasında beslenmelidir.
  • 4 aylık yavru Pekinez 75 gr. 110 gr. arasında beslenmelidir.
  • 6 aylık yavru Pekinez 70 gr. 104 gr. arasında beslenmelidir.
  • 8 aylık yavru Pekinez 55 gr. 85 gr. arasında beslenmelidir.
  • 11 aylık yavru Pekinez artık yetişkin mamasına geçmelidir.
  • 3,5 kg yetişkin Pekinez 60- 70 gr.
  • 4,5 kg yetişkin pekinez 75- 85 gr.
  • 5,5 kg yetişkin pekinez 85- 98 gr. mama tüketmelidir.

Pekinez Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

Pekinezler, müstakil bahçeli evlerde ev halkı ile rahatlıkla yaşayabilirler. Apartman dairelerinde yaşayabilseler de fazla havlamaları apartman sakinlerini rahatsız edebilir. Bu nedenle Pekinez ırkı bir köpek sahiplenilmeden önce bu hususları da göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Yavru Pekinez Satan Petshop ve Köpek Çiftlikleri

Köpek sahiplenmek güzel bir duygudur. Hatta yavrulayan annenin sütten kesilen yavrusunu alıp aşı ve tüm bakımlarını üstlenmek çok daha güzel bir duygudur. Bu konuda devreye giren petshop ve köpek çiftlikleri ise pekinez sahiplenme konusunda en doğru yer olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus köpeğin tüm sağlık kontrollerinin yapılmış olması ve sağlık karnesinin bulunmasıdır. Dış görünüş açısından kısa boyları, uzun tüyleri ve basık bir surat yapıları vardır. Yavru pekinez satan petshop ve köpek çiftlikleri ziyaret edileceği zaman bir uzmana danışmalı ve sahipleneceğiniz pekinezin orijinal ırk olup olmadığından emin olmalısınız.

Pekinez İçin En Uygun Köpek Maması Hangileridir?

Pekinez için en uygun köpek maması; % 40 Protein, % 30 Sebze, % 20 Nişasta, % 10 meyve içerikli olan mamalardır. Bakanlık onaylı, yağ, lif ve vitaminlerin olduğu; doğal içerikli, yapay tatlandırıcı ile renk ve kimyasal koruyucuların olmadığı mamaların alınmasına özen gösterilmelidir. Kokmuş, atık, yapay tatlandırıcıların kullanıldığı, özellikle de bakanlık onayının olmadığı köpek mamalarından bütün ırklar için uzak durulmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alman Kurdu K-9 Çoban Köpeği Eğitimi

Pomeranian Boo Köpek Eğitimi