Doberman Köpek Eğitimi

 

Doberman Köpek Eğitimi ve Hakkındaki Bilinmeyen Tüm Özellikleri!

Doberman köpek ırkı; tüm dünyayla beraber, ülkemizde de en yaygın köpek ırklarından bir tanesidir. Tam adı Doberman Pinscher olan bu cins, kaslı yapısının yanı sıra güçlü ve hızlı olmasıyla ün yapmıştır. Genel olarak, doberman ırkının saldırgan ve agresif olduğu kanısı yaygın olsa da bu algı tamamen yanlıştır. Doberman Pinscher ırkı, yaşamları boyunca sahiplerine sadıktır ve ailelerine karşı sonsuz sevgi duyar.

Doberman Pinscher Tarihçesi

19.yüzyılın sonlarında Almanya’da vergi memurluğu yapan Louis Doberman, vergi toplamaya çıktığında karşılaştığı düşmanca tavırları bertaraf edebilmek adına, kendisine güvenilir ve heybetli bir koruyucu bulmanın peşine düştü. Bu amaçla Alman Pinscher ile kısa tüylere sahip Alman Çoban Köpeğini çiftleştirerek Doberman’a ulaştı. Daha sonraları oluşan soya; Weimaraner, Manchester Terrier, Rottwiler ve hatta Greyhound’un karıştığı da söylenmektedir.

Vergi toplayan köpek olarak ün yapan dobermanlar, 2.Dünya Savaşı’nda Amerikan Deniz Piyadelerinin Pasifik Dobermanları olarak tanındılar. 1970’li yıllarda ise, beyaz albino Dobermanlar ortaya çıktı ve albino geni çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. 1977 yılında Dobermanlar, Amerika’daki en popüler 2. ırk oldular. O dönemlerden günümüze dek dobermanlar, hem aile köpeği hem de koruma köpeği ünvanlarını korumayı sürdürüyorlar.

Doberman Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Eğitime yatkınlığı, itaati ve dikkati ile dobermanların eğitimi hem oldukça kolay hem de hızla tamamlanabilen bir süreç olmaktadır.

Doberman Pinscher Hangi Eğitimleri Alabilir?

Dobermanlara verilen eğitimler şu şekildedir:

  • Yavru Doberman Pinscher Tuvalet Eğitimi

Yavru doberman eğitimi oldukça kolaydır. Biraz sabır göstererek son derece sakin ve uyumlu bir eğitim süreci geçirebilirsiniz. Yavru dobermanlarda tuvalet eğitimi oldukça önemlidir. İyi bir doberman yetiştirebilmek adına tuvalet eğitimi ilk sınavdır. Bu nedenle uzman bir eğiticiden yardım alarak bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.

  • Yavru Doberman Eğitimi

Köpeklerin yavruluk sürecine girmeleri, anne sütünden kesilmeleriyle başlar. Eğitim ve yetiştirilmelerinde dikkat edilmesi gereken süreçlerden biri de yavruluk dönemleridir. Doberman cinsi köpeklerin eğitim alabilmeleri için 3 aylık olmaları yeterlidir. Bu zaman diliminde aldıkları eğitimi ömür boyu unutmazlar.

Yavru doberman eğitimleri, köpeğin sosyalizasyon, adaptasyon ve davranış sorunları gibi farklı sorunlarla karşılaşmaması adına verilmektedir. Eğitim kapsamında köpeğin bulunduğu ortama alışmasına ve sahibine bağlılığının sağlanmasına destek olunmaktadır. Ortalama 1 ay süren eğitimin ardından köpeğiniz çok daha uysal ve oturaklı bir karaktere sahip olur.

Genel itibari ile yavru doberman cinsi köpekler, saldırgan olarak tanınsa da bu tamamen yanlış yetiştirilme tarzıyla alakalı bir durumdur. Aslında dobermanlar saldırgan değil, korumacı bir yapıya sahiptir. Bilinçsiz köpek sahiplerinin, yavru dobermanları yanlış yetiştirmeleri nedeniyle bu tarz olumsuz davranış alışkanlıkları ile karşılaşılabilmektedir.

  • Doberman Pinscher Temel İtaat Eğitimi

Doberman Pinscher ırkında, temel itaat eğitimi en çok tercih edilen eğitim türlerindendir. Bu süreç, köpeğin eğitim yaşamının başlangıcı olarak kabul edilir. Doberman temel itaat eğitimi, doğru ve profesyonel şekilde verilmezse, dobermanın diğer eğitimlerinden istenilen sonucun alınmasını engellemektedir. Genellikle koruma ve bekçi köpeği olarak kullanılan dobermanlar için temel itaat eğitimi oldukça önemlidir.

Doberman cinsi köpeklere temel itaat eğitimi 3 aylık olmalarının arından verilir. Beslenme ve kullanım şekillerine göre eğitim süreleri değişebilmektedir. Ancak, ortalama Temel İtaat Eğitim süreleri 30 gündür.

Temel itaat eğitimi, köpeğin refleks ve tepkilerini ölçer. Sizlerle normal yaşantısında nasıl davranması gerektiği öğretilmektedir. Eğitim, köpeğin sevk kayışıyla sizin solunuzda ve sizi çekiştirmeden yürümesini sağlar. Eğitim programı dahilinde öğrendiği komutlar sayesinde, sizi anlayarak hızla cevap verir. “Hayır, Yat, Otur, Bekle ve Takip Et” gibi kolay komutlar ona öğretilerek günlük yaşantınızda onu rahatlıkla yönlendirmeniz sağlanır.

  • Dobermanlarda Pinscher İleri İtaat Eğitimi

İş ve spor köpeği olarak kullanılan Dobermanlar için sıklıkla tercih edilen ileri itaat eğitimi, köpeğinizin sizinle bütünleşmesine olanak tanır. Doberman ileri itaat eğitimi sayesinde, köpeğinizin sevk kayışı olmadan, sizin sol tarafınızda ve yalnızca göz teması kurarak yürümesi sağlanır.  Öğrendiği komutları tasma olmadan uygular. İleri itaat eğitimi için en az 4 aylık olmaları gerekmektedir. Yaklaşık 45 gün süren bu eğitim ile köpeğinizin sizin yaşamınıza tamamen uyum göstermesi sağlanır.

  • Dobermanlarda Pinscher Koruma Eğitimi (Şahıs Koruma, Bodyguard Eğitimi)

Doberman cinsi köpekler, tam anlamı ile bekçi ve koruma köpeği sınıfına uygundur ve bu nedenle çokça tercih edilmektedirler. Bu ırkın doğası gereği gösterdiği korumacı tavrı, günümüzde pek çok Devlet Kurumu tarafından da kullanılmaktadır. Polis Köpeği, Arama Kurtarma Köpeği gibi pek çok görevlerde görülmeleri mümkündür. Eğitime oldukça yatkın ve mükemmel neticeler alınabilen Dobermanların, koruma eğitimi alabilmeleri için 10 aylık olmaları gerekir.

Doberman koruma eğitimi sayesinde köpekler, sahiplerine ve bulundukları alana karşı oluşabilecek negatif durumlar adına savunma yapmasını öğrenmektedirler. Başarılı neticeler alınabilen dobermanlar, sizlerin komutlarıyla oldukça basit bir şekilde yönetilebilir ve yönlendirilebilirler.

  • Dobermanlarda Pinscher Sosyalleşme Eğitimi

Doberman cinsi köpeklerde yaşanabilecek sorunlardan bazıları; kemirme, ısırma ve gereksiz havlamadır. Bu gibi olumsuz davranışlarını ortadan kaldırmak adına ise, doberman sosyalleşme eğitimi verilmektedir. Bu eğitim, yalnızca köpeğin kendisini insanlara sevdirmesini sağlamak için değildir. Dış ses ile çevreye karşı olan tepkisi ve diğer köpeklere karşı tutumu da bu eğitim kapsamında şekillendirilmektedir. Sosyalleşme eğitimi, yaklaşık 30 gün sürer ve bu eğitimi alabilmeleri için dobermanların en az 3 aylık olması gerekir.

Dobermanlarda Eğitim Kaç Aylıkken Başlar?

Dobermanlarda ilk eğitim, tuvalet ve temel itaat eğitimidir. Tuvalet ve temel itaat eğitimi, anne sütünden kesilmelerinin ardından yavruluk sürecine girdikleri dönem olan 3 aylıkken başlar. Sosyalleşme eğitimi için en uygun dönem de budur. Ancak ileri itaat eğitimi 4 aylıkken, alan koruma eğitimi ise 10 aylık olduklarında verilmektedir.

Doberman Pinscher Eğitimi Fiyatları

Doberman eğitimi, tüm köpek ırklarında olduğu gibi, sabır ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Hatalı ya da eksik eğitim, köpeğin tüm hayatı boyunca yanlış davranış kalıpları sergilemesine neden olacağı için, alanında uzman bir doberman eğitmeninden yardım almak oldukça önemlidir. Doberman köpek eğitmeni, köpeğinizin tüm eğitimlerini oldukça kısa sürede tamamlayarak, köpeğiniz ile hayatınız boyunca uyum içerisinde yaşamanıza olanak tanır.

Doberman eğitim fiyatları, eğitim verecek uzmana göre farklılıklar gösterse de genel olarak köpek sahiplerini çok yormayacak aralıktadır. Sonrasında geri dönülmesi zor yanlış öğrenim kalıpları, hem köpeğiniz hem de sizin için ortak yaşamınızı oldukça olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle zamanında ve doğru eğitim için alanında uzman doberman eğitmeni ile çalışmanız oldukça önemlidir.

Doberman Köpek Eğitmeni Nasıl Olmalıdır?

Doberman köpek sahipleri, uzman doberman köpek eğitmeninin, yavru yetiştirmenin önem taşıyan parçalarından biri olduğunu bilmektedir. Doberman köpek eğitmeni, yavru köpeğin neler öğrenmesi gerektiğini en iyi şekilde bilen ve ona hem profesyonel hem de sevgi dolu yaklaşarak iyi bir iletişim kurabilen biri olmalıdır.

Doberman Pinscher Irkının Fiziksel Özellikleri

Doberman fiziksel özellikleri gereği, ortalama büyüklüğe sahip köpek ırkları arasında yer alır ve genel olarak 10 ile 14 yıl arasında yaşam sürer. Dişi dobermanların, yetişkinlikteki ağırlıkları 32 – 35 kilograma boyları ise 61 cm’den 66 cm’e kadar çıkabilirken; erkek dobermanların, yetişkinlikteki ağırlıkları 40 – 45 kilograma ve boyları 61 cm’den 68 cm’e kadar çıkabilmektedir.

Doberman ırkı köpeklerin tüyleri sert ve kısa kürkleri ise tek katmanlıdır. Kürklerinin tek katmanlı olması sebebiyle, çok soğuk havalarda kolaylıkla üşeyebilmektedirler. Bu nedenle soğuk havalarda çok dışarıda bırakmamaya özen gösterilmesi gerekir. Derin ve uzun bir göğüs yapısına sahip dobermanlar, zarif ve kaslı bir görüntüye sahiptir.

Genel olarak, doberman pinscherların vücutları siyah; patileri, kaşları ve burunlarının arkasından boyunlarına kadar olan bölüm kahverengi lekelidir. Ancak bazen tüyleri açık kahverengi, mavi ya da kızıl kahverengi olabilmektedir.

Doberman Köpek Irkının Karakter Özellikleri

Doberman köpek ırkı, karakter özellikleri sayesinde insanlar ile yakın ilişki kurmaktan hoşlanır. Yavruluk süreçlerinde yeterli sevgi gösterilmesi halinde, hayatları boyunca ailelerine sadık ve insanlara karşı sonsuz sevgi dolu olacaklardır.

Fakat, tüm köpek ırklarında olduğu gibi, doberman ırkı köpekleri de bahçede bulunan bir kulübeye yapayalnız bağlarsanız, mutlu ve sevecen bir köpek olmasını bekleyemezsiniz. İnsanlar ile sürekli birlikte olmaktan hoşlanan bu ırk, apartman dairelerinde bakılmak için de oldukça uygundur. Havlama alışkanlıkları oldukça az olan dobermanların çocuklar ile ilişkileri de orta seviyededir.

Dobermanlarda Zekâ Seviyesi

Yavruluk dönemini beraber geçirmedikleri yabancı köpekler ile iyi anlaşamayan dobermanlar, hem oldukça zeki hem de oldukça cesurdur. Bu nedenle de kendilerine verilen görevleri korkusuzca yerine getirebilirler. Hükmedici özellikte olan dobermanlar, hareketi çok sever ve gün boyunca enerjik kalabilirler. Sahiplerine aşırı sadakat besleyen bu ırk, yabancılara karşı temkinlidir ve zaman zaman agresif tavırlar sergileyebilir. Eğitime oldukça yatkın olan dobermanlar; arama kurtarma köpeği, itfaiye köpeği, asker köpeği ve benzeri rolleri kolaylıkla üstlenebilme yeteneğine sahiptir.

Genel olarak karakter özellikleri şu şekildedir:

  • Enerji Seviyesi – Yüksek
  • Oyunculuk – İyi
  • Çocuklarla Anlaşma – Orta
  • Başka Köpekler ile Geçinme – Orta
  • Başka Petler ile Geçinme – Orta
  • Yabancılara davranışı – Mesafeli
  • Koruma Özelliği – Yüksek
  • Eğitebilirlik – Yüksek
  • Egzersiz Gereksinimi – Yüksek

Doberman Bakımı ve Beslenmesi

Doberman Pinscher bakımı sürecinde, önem taşıyan konulardan biri yeterli seviyede egzersiz gereksinimidir. Oldukça çevik bir yapıya sahip olmalarından dolayı düzenli olarak egzersiz yapmazlarsa, zihinsel sorunlar yaşayabilmektedirler. Doberman ırkı köpeğinizin olması halinde, şayet yaşayabileceği geniş bir alanı yoksa, günde en az iki kez yürüyüşe çıkarmanız büyük önem taşır.

Dobermanların tüy bakımları oldukça kolaydır. Kısa tüyleri bulunan dobermanlar çok tüy dökmezler. Bu nedenle de haftada 1 defa tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Tırnakları uzadığında uzman pet kuaförlerine götürebilirsiniz. Ayrıca dişleri tartar oluşumuna karşı fırçalanmalıdır.

Dobermanlar bir kerede 3 ile 8 arasında yavru verebilmektedir. Ancak sık görülen genetik bir hastalıkları vardır. Wobbler sendromu olarak bilinen bu hastalık, doberman ırkının sıklıkla yakalandığı bir hastalıktır. Yaşlandıklarında hızla kilo alabilmektedirler. Bu sebeple düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmeleri gerekmektedir. Bu durumların dışında ise konjenital kalp defektleri ve kalça displazisi gibi köpek hastalıklarına yakalanabilmektedirler.

Doberman Pinscher Hangi Yaşam Ortamı İçin Uygun?

Doberman, ılık iklimlerde mutlu olabilen bir ırktır ve soğuk iklimlerde yaşayabilmek adına çok da uygun değildir. Doberman, yaşam ortamı içerisinde yeterli ve düzenli şekilde egzersizlerini uygulayabilirse, ev içinde yaşayabilmektedir. Sıcaklarda, geniş bir bahçe Dobermanlar için yeterlidir.

Doberman Pinscher İçin En Uygun Köpek Maması Hangileridir?

Genel olarak, dobermanlar için çiğ yiyeceklerin en iyi olduğu kanısı bulunsa da dobermanlar yalnızca etten tüm besin gereksinimlerini karşılayamazlar. Bu nedenle, veteriner hekimler ve köpek beslenme uzmanlarının birçoğu, doğal kuru mamaların dobermanlar için çok daha sağlıklı olduğu görüşündedir. Doberman köpek maması çeşitleri yaşamlarının her anında gereksinim duydukları besinlere göre özel olarak hazırlanmakta ve köpeklerinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamada sizlere yardımcı olmaktadır.

Dobermanlar hızla büyür ve bu sebeple fosfor ve kalsiyum gereksinimleri oldukça fazladır. Bu amaçla özel olarak hazırlanmış köpek mamalarını tercih ederek hem D vitamini gereksinimlerini karşılayabilir hem de kalça displazisi gibi ortopedik hastalıkların oluşma olasılığını en aza indirebilirsiniz. Yavru dobermanların günlük kalori ihtiyaçları 1.800 kaloriyken, yetişkinlikte bu miktar 2.100 kaloriye çıkmaktadır. Köpeğiniz için gerekli kalori, vitamin, fosfor ve kalsiyumu bir arada sunan doberman köpek maması çeşitleri ile köpeğinizin tüm ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilirsiniz.

Yavru Doberman Satan Petshop ve Köpek Çiftlikleri

Yavru doberman satan Petshop ve köpek çiftlikleri her geçen gün artış gösterse de şayet bir doberman sahiplenmeyi düşünüyorsanız iyi araştırma yapmanız gerekmektedir. Yeni can dostunuzu alacağınız çiftlik ya da Petshop’un köpek ile ilgili tüm sağlık kontrollerini yaptırdığından emin olmalısınız. Ayrıca, genel olarak 3 aylık ve daha büyük bir doberman sahiplenecekseniz eğitimlerinin tamamlanmış olması da hem siz hem de köpeğiniz için oldukça yararlı olacaktır. Eğitimli bir köpek sahiplenmeniz ikinizin de ortak yaşamınıza çok daha kolay adapte olmanıza olanak tanır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Alman Kurdu K-9 Çoban Köpeği Eğitimi

Pomeranian Boo Köpek Eğitimi

Pekinez Cinsi Köpek Eğitimi